Sopra Steria Logo White

Internasjonal shipping står for tre prosent av jordas klimagassutslipp. Disse utslippene skal ned. Fristen er 2050.

Pil ned

Seiler sin egen sjø

Seiler
sin egen sjø

WALLENIUS WILHELMSEN

Selskapet har for lengst satt kursen. De ønsker nemlig å komme i mål ti år tidligere.

I flere tiår har skipene til Wallenius Wilhelmsen seilt på verdenshavene. Rederiet er et av de største i verden. 128 skip sørger for at biler, lastebiler og alt annet rullende utstyr blir fraktet mellom seks kontinenter via 15 forskjellige handelsruter. Det er ikke uproblematisk. I hvert fall ikke for jorda.

Det vet Wallenius Wilhlemsen godt. Derfor har selskapet hatt bærekraft på agendaen i mange år. Men det har nødvendigvis ikke vært tilfellet for alle i bransjen. Det mener Adam Larsson, som leder teamet som har ansvar for energieffektivisering av flåten til rederiet.

«Da jeg startet i bransjen i 2008 var det få som hadde stort fokus på energieffektivisering og det å få ned drivstoff-forbruk. I dag, derimot, er det vel ingen som ikke ser verdien av det», sier Larsson.

Men å se verdien er en ting. En annen ting er å gjøre noe med det. For det krever en jobb for å lykkes med en mer klimavennlig kurs. Shipping-bransjen har ikke hatt noen konkrete klimakrav for sin bransje.

Det har FN-organisasjonen Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) gjort noe med. De har nemlig fått flertall for en avtale om en global drivstoffstandard som kutter utslippene fra skip gradvis.

I tillegg har de foreslått et karbonprissystem, hvor skip som forurenser mest, må betale. Mens de som bruker grønn teknologi kan få økonomisk støtte. Målet er netto null, altså at man bare bruker fornybar energi, fra og med 2050.

«Vårt mål er netto-null i 2040. Vi er foreløpig on track for å få til det», sier Larsson.

Innen 2030 har selskapet som mål å redusere CO2-intensiteten med 44 prosent på en såkalt "well-to-wake"-basis. Det vil si hele prosessen fra drivstoffproduksjon, og levering til bruk ombord på skip og alle utslipp som produseres der.

Så hvordan? Jo. Mange bekker små, utgjør en stor å.

«Det er ikke én løsning. Det er mange. Og alle disse små grepene vi tar, er en del av det store bildet», sier Larsson.

De siste årene har Wallenius Wilhelmsen gjort betydelige investeringer i sin IT- og skyinfrastruktur.

Data gir innsikt som er nødvendig for å forstå hvordan skip teknisk presterer. Dette er igjen viktig for å ta de riktige beslutningene om operasjonelle forbedringer eller hvilke teknologier selskapet bør bruke for å oppgradere eksisterende flåte. Og ikke minst, hvordan teknologien best bør tilpasses individuelle skip for at de skal yte optimalt.

«Dette er en stor jobb som vi vil fortsette å investere store ressurser i de kommende årene», sier Larsson.

En av teknologiene er kunstig intelligens (KI), som selskapet bruker mer og mer. De har blant annet installert sensorer om bord på fartøyene som innhenter relevant data. Deretter brukes en KI-modell til å analysere dataene, som igjen bidrar til å redusere drivstofforbruket. I tillegg jobber de aktivt med å få på plass et nytt planleggingssystem for å optimalisere et stort, komplekst globalt handelsmønster.

Fra å jobbe i eldre IT-systemer, på tvers av land og kontinenter, har de i samarbeid med Sopra Steria utviklet et helt nytt datadrevet system. Systemet skal sørge for mer effektive ruter, datainnsikt som vil føre til mindre CO2-utslipp og bedre og enklere samarbeid. Enten du sitter i Norge eller Seoul.

Ved hjelp av kunstig intelligens, vil en algoritme ta hensyn til den optimale kombinasjonen av skip, rute og de globalt 196 havnene skipene seiler til, for å finne en rutekombinasjon som gir minst CO2-avtrykk.

Wallenius Wilhelmsen bruker også moderne værrutingsplattformer og maskinlæringsmodeller for å støtte mannskapet i å skreddersy både ruter og hastigheter, med mål om å redusere drivstofforbruk og utslipp – samtidig som navigasjonssikkerheten ivaretas.

Bærekraftsdirektør i Walenius Wilhelmsen

Anette Rønnov er bærekraftsansvarlig i selskapet.

«Vi bruker mye mer teknologi i dag enn bare for noen år siden. I mange tilfeller gjør det hverdagen enklere om bord, men viktigst er kanskje at teknologien bidrar til mer sikkerhet rundt egne beslutninger. Selv om vi styrer mer etter data, er menneskene på skipene og på land veldig viktige», sier Larsson.

Og de er det mange av. Selskapet har over 9500 ansatte i dag som representerer 87 nasjonaliteter i 28 forskjellige land, i tillegg kommer sjøfolkene.

Bærekraftsdirektør i Walenius Wilhelmsen

Anette Rønnov er bærekraftsansvarlig i selskapet.

«Det er lett å bli imponert av de flotte skipene våre, men jeg er mest imponert over kollegaene mine. Valgene de tar hver dag, ved hjelp av teknologien, er helt avgjørende for at vi skal lykkes med bærekraftsmålene våre», sier Rønnov.

Og selv om det er de små tiltakene som til sammen utgjør det store resultatet, er det også større visjonære prosjekter som kan bli viktige i historiebøkene. Sammen med partnere, har selskapet fått støtte fra EU til å utforske «Orcelle Wind» - verdens første vinddrevne RoRo-fartøy. Et roro-fartøy er et skip der fartøyene skipet lastes med kan kjøre av og på med egne hjul.

Bærekraftsdirektør i Walenius Wilhelmsen

Anette Rønnov er bærekraftsansvarlig i selskapet.

Og da er vi kanskje tilbake der det startet for flere århundrer siden. Da global handel ble satt i gang ved hjelp av majestetiske seilskuter. Den gangen i tre, riktig nok.

«Målet er at skipet skal bruke vind som hoved-fremdriftsmiddel og kan redusere utslippene med så mye som 90 prosent», sier Rønnov.

Skjer det, kan vi vel med god sikkerhet si at selskapet har vind i seilene. Igjen.

Fakta om Prosjektet

Dette har Sopra Steria bidratt med

Sopra Steria utvikler, i samarbeid med Wallenius Wilhelmsen, et nytt datadrevet planleggingsverktøy som skal bidra til å redusere utslipp. 

Ved hjelp av kunstig intelligens er det laget en optimaliseringsalgoritme som er integrert med dataene i verktøyet.

Algoritmen gjør det mulig å foreslå både hvilket skip og hvilken rute som er mest hensiktsmessig å bruke for å seile så bærekraftig som mulig.

Neste fase i prosjektet er å skalere bruken av kunstig intelligens for å optimalisere ruter basert på økt grad av data, som f.eks marked og trender.

Både utviklere, designere, løsningsarkitekter og prosjektleder fra Sopra Steria har vært involvert i prosjektet.

The Våge Sopra Steria

«Shippingbransjen er en bransje med lang historie, og samarbeidet på tvers av kontinenter gjør arbeidsflyten kompleks. Derfor har det vært utrolig spennende å få lov til å være med å utvikle en ny datadrevet plattform som både vil gjøre arbeidsdagen for medarbeiderne bedre, samtidig som det har som mål å bidra til en grønnere framtid i bransjen.»

Thea Våge

KI-utvikler i Sopra Steria

Fremtidens virksomhetER

Kirurger jobber med  hologrammer

HoloCare

Kirurger i Norge og Europa har fått en helt ny måte å jobbe på. Med 3D-teknologi kan de gjøre livsviktige beregninger før operasjonene.

Les mer om holocare

Mannskap ombord i båt med kikkert

wallenius wilhelmsen

Internasjonal shipping må rette kursen mot en grønnere bølge. For å få ned CO2-utslippene, er teknologien om bord og til lands avgjørende.

Les mer om wallenius wilhelmsen

Eldre kvinne med datter på sykehjem

Sykehjemsetaten

Eldre og pårørende ved norske sykehjem frykter fall som kan bli fatale. Nå skal det nye digitale systemet "Nattugla" få falltallene kraftig ned.

Les mer om Sykehjemsetaten

Kjetil Taraldlien Sopra Steria

Om fremtidens virksomhet

Usikkerhet, høyere kompleksitet og strammere vilkår. Det er hverdagen til flere norske virksomheter. Blikket må løftes – for å skape en virksomhet for fremtiden. Men hvordan?